Sök:

Sökresultat:

3240 Uppsatser om Flickor pć gymnasieskolan - Sida 1 av 216

Uppfattningar om jÀmstÀlldhet pÄ en gymnasieskola

Inom gymnasieskolan lÀggs allt större vikt vid jÀmstÀlldhet. Uppsatsens syfte Àr att undersöka elevers uppfattningar om jÀmstÀlldhetsarbete inom gymnasieskolan. För att besvara syftet gjordes kvalitativa intervjuer med 14 elever (sju pojkar och sju flickor) vid en stor gymnasie-skola i Sverige. DÀrutöver intervjuades ordföranden för elevernas jÀmstÀlldhetsgrupp samt en av skolans tvÄ s.k. jÀmstÀlldhetspedagoger.

ADHD DIAGNOS - VAD HÄNDER SEN? :  3 kvinnliga elevers uppfattning om stöd och hjĂ€lp inom gymnasieskolan

3 % av befolkningen har sÄ stora koncentrationssvÄrigheter eller stunder med förlorad kontroll att det benÀmns som en funktionsnedsÀttning ? ADHD. I dagens skola Àr det allt vanligare med elever som har problematik och olika diagnoser. Om en elev pÄ grund av t.ex. ADHD har svÄrigheter förvÀntas samhÀllet stÀlla upp med extra insatser.

Tuffa pojkar och gulliga flickor : En kvalitativ studie om pedagogers kommunikation med pojkar och flickor sett ur ett genusperspektiv

Syftet med min studie Àr att studera hur pedagogerna pÄ förskolan kommunicerar med pojkar och flickor sett ur ett genusperspektiv. För att besvara syftet har jag anvÀnt mig av den kvalitativa forskningsmetoden dÀr jag via observationer och intervjuer har undersökt hur kommunikationen mellan pedagogerna och pojkar respektive flickor ser ut. I resultatet framgÄr det att pedagoger gör skillnad pÄ pojkar och flickor genom sitt sprÄkliga bemötande av könen ? pojkar Àr tuffa och flickor Àr gulliga, pojkar fÄr ett robust/vuxet tilltonsfall och flickor ett mjukt/barnsligare, pojkar fÄr fler individuella instruktioner Àn flickor och pojkar blir benÀmnda vid namn i större utstrÀckning Àn flickor. Flickor tilltalas ofta som en grupp..

Etnisk komposition i gymnasieskolan och skolprestationer : ? En flernivÄanalys av betyg i Malmö med omnejd

Den hÀr uppsatsen undersöker om etnisk komposition i gymnasieskolan pÄverkar skolprestationer. FrÄgestÀllningarna i uppsatsen Àr: Samvarierar kontextuella skillnader i skolprestationer med avseende pÄ elevens etniska bakgrund, eller Àr skolprestationer knutna till selektion hos elever? Varierar kontextuell effekt för olika undergrupper sÄsom flickor och pojkar? Teorin utgÄr frÄn socialt kapital och kontextuella effekter sÄsom epidemilogisk modell, kollektiv socialisation och institutionell modell. Datamaterialet Àr registerdata frÄn Skolverket och metoden som anvÀnds för analysen Àr multilevel analys. Resultaten visar att det finns en negativ kontextuell effekt att gÄ en skola med hög etnisk komposition.

Flickor och Teknik - Är flickor otekniska?

Med vÄrt examensarbete ville vi ta reda pÄ hur flickor i skolÄr nio med olika etniska bakgrunder förhÄller sig till teknik. Syftet med arbetet var att ta reda pÄ om flickor var tekniskt intresserade samt vad som pÄverkade deras studie- och yrkesval. Vi har Àven undersökt hur flickor med olika etnisk bakgrund kunde samarbeta med varandra. Vi arrangerade en aktivitetsdag dÄ flickor frÄn tvÄ skolor i SkÄne med olika etniska bakgrunder trÀffades och genomförde ett antal tekniska övningar. För att bredda underlaget intervjuade vi en studie- och yrkesvÀgledare och ett antal representanter för gymnasieskolor med teknisk profil under ?GymnasiemÀssan?. Resultatet av vÄr undersökning Àr att flickorna inte Àr otekniska..

Tysta flickor och flickor som tystnar : en studie om tysta flickor ur ett flick- lÀrar- kurator och skolsköterskeperspektiv

Diskussioner kring tysta flickor Àr ett Àmne som berör mÄnga, sÄvÀl i skolan som i samhÀllet i stort. Syftet med detta arbete Àr att beskriva och analysera fenomenet tysta flickor ur ett lÀrar-, kurator-, skolsköterske- och flickperspektiv. Genom vÄr undersökning vill vi belysa varför vissa flickor Àr tystare Àn andra flickor. Till syftet hör Àven att belysa vad som förenar respektive skiljer dessa perspektiv Ät. De datainsamlingsmetoder som anvÀndes var enkÀtfrÄgor till flickor i Ärskurs 6, strukturerade intervjuer med lÀrare i Ärskurs 4-6 samt ostrukturerade intervjuer med en kurator och en skolsköterska.

????Pedagogers syn pÄ mobbning mellan flickor - en intervjustudie

Syftet med vÄr undersökning var att fÄ kunskap och förstÄelse för hur förskolepedagoger ser pÄ mobbning bland flickor. Vi anvÀnde oss av kvalitativa intervjuer som var semistrukturerade och vi intervjuade elva stycken förskolepedagoger. VÄrt resultat visade att hÀlften av pedagogerna inte visste hur de skulle gÄ tillvÀga nÀr de upptÀckte mobbning bland flickor. Det framkom ocksÄ att pedagogerna var oense om ifall det finns eller inte finns skillnader mellan hur pojkar och flickor utför sin mobbning. NÄgot mer som framkom i undersökningen var att det pedagogerna anvÀnde sig av olika gÀllande hur de förebygger och motverkar förekomsten av mobbning mellan flickor.

Flickors och pojkars skillnader i lösningsmetoder vid matematiska problem

Flickor och pojkar har olika förutsÀttningar i matematikundervisningen. Vi behandlar flickor och pojkar olika bara för att de Àr flickor och pojkar. Forskningen visar att vid problemlösning finns det skillnader gÀllande hur flickor och pojkar gÄr tillvÀga för att lösa problem. Syftet Àr att undersöka dessa skillnader och varför de finns. Utvalda elever har fÄtt matematiska problem som de ska lösa.

Ett annat öga : VÀnskapsrelationers betydelse för ungdomars sociala utveckling

Den hÀr uppsatsen undersöker om etnisk komposition i gymnasieskolan pÄverkar skolprestationer. FrÄgestÀllningarna i uppsatsen Àr: Samvarierar kontextuella skillnader i skolprestationer med avseende pÄ elevens etniska bakgrund, eller Àr skolprestationer knutna till selektion hos elever? Varierar kontextuell effekt för olika undergrupper sÄsom flickor och pojkar? Teorin utgÄr frÄn socialt kapital och kontextuella effekter sÄsom epidemilogisk modell, kollektiv socialisation och institutionell modell. Datamaterialet Àr registerdata frÄn Skolverket och metoden som anvÀnds för analysen Àr multilevel analys. Resultaten visar att det finns en negativ kontextuell effekt att gÄ en skola med hög etnisk komposition.

Milda flickor och modiga pojkar? : En kvalitativ studie av bilderböcker ur ett genusperspektiv

Enligt LÀroplanen för förskolan ska flickor och pojkar oberoende av kön fÄmöjlighet att utvecklas utan begrÀnsningar av stereotypa könsroller. Dagligenmöter barn bilderböcker i förskolan och det Àr viktigt att vi pedagoger ÀruppmÀrksamma pÄ hur flickor och pojkar framstÀlls i böckerna. Vi har dÀrförvalt att studera ett antal bilderböcker som mÄnga barn kommer i kontakt medur ett genusperspektiv. Syftet med vÄr uppsats Àr att se hur flickor och pojkarframstÀlls och se om vi kan utlÀsa nÄgra genusstereotyper. Vi har tittat pÄ hurmÄnga av karaktÀrerna som har varit flickor respektive pojkar, hur karaktÀrernabeskrivs utifrÄn utseende, egenskaper och aktiviteter och undersökt om vi kanutlÀsa genusstereotypa drag..

Genus och teknik : Flickor och pojkars förhÄllningssÀtt till teknik

I lÀroplanen Lpo 94 stÄr det att förhÄllningssÀtten mellan flickor och pojkar skiljer sig ofta Ät. DÄ detta har vÀckt mitt intresse vill jag undersöka om förhÄllningssÀtten skiljer sig Ät mellan flickor och pojkar i teknikÀmnet. Studien innefattar och behandlar detta omrÄde..

STC : ett undervisningsmaterial i NO&Teknik som passar flickor?

STC Àr ett amerikanskt undervisningsmaterial inom naturvetenskap och teknik som under hösten 1997 och vÄren/hösten 1998 utprovats i Linköpings kommun. Pilotprojektet Àr drivet av Kungliga Vetenskapsakademin och Ingenjörsvetenskapsakademin. PÄ engelska heter det"Science and Technology for Children"vilket givit namnet STC. Det Àr ett temaarbete bestÄende av 24 olika teman som ska anvÀndas i Är 1-6. Enligt LpO-94 Àr det en viktig uppgift att man i skolan skapar intresse för naturvetenskap hos bÄde pojkar och flickor.

Barns fria lek i förskolan - hur flickor respektive pojkar leker

Syftet med den hÀr undersökningen Àr att ta reda pÄ hur barn i Äldern tre till fem Är leker i den fria leken utifrÄn deras könsroller. Som metod observerade jag barn pÄ tvÄ förskolor i en mindre stad i södra Sverige och jag har intervjuat tvÄ förskolelÀrare. Mitt resultat av observationerna och intervjuerna visar att pojkar vÀljer övervÀgande pojkar att leka med och flickor övervÀgande flickor att leka med. Pojkar leker lekar tillsammans i byggrum, lek/kuddrum och jagar varandra utomhus, medan flickor leker stillsammare och ritar, lÀser i bilderböcker och pysslar. PopulÀrt för bÄde flickor och pojkar Àr dockrummet.

Flickor och musik: ett försök att intressera flickor till att utveckla sitt musikspelande

Syftet med vÄrt utvecklingsarbete var att intressera flickor till att utveckla sitt musikspelande. Arbetet genomfördes pÄ en fritidsgÄrd i SkellefteÄ kommun under vÄrterminen 2003. Gruppen med flickor vi arbetade med var mellan tretton och fjorton Är gamla. VÄr undersökning genomfördes under en sju veckors period. Försökspersonerna intervjuades vid tvÄ tillfÀllen och observationer genomfördes under samtliga repetitionstillfÀllen.

Tysta, duktiga flickor : Vilka könsroller har flickor och pojkar i klassrummet och varför Àr en del högpresterande flickor sÄ tysta i klassrummet?

Mitt arbete undersöker hur tysta, duktiga flickor upplever sig sjÀlva i klassrummet och varför de, enligt sig sjÀlva, Àr sÄ tysta. Jag har Àven tittat pÄ hur de upplever klassrumssituationen. Jag har dels tagit reda pÄ hur fenomenet tysta, duktiga flickor behandlas i litteraturen och dessutom genomfört en undersökning dÀr jag anvÀnt mig av intervjuer. Jag har intervjuat tio flickor frÄn skolÄr fem till Är Ätta och som enligt deras lÀrare har passat in pÄ kriterierna för tysta, duktiga flickor. Undersökningen visade pÄ tvÄ huvudorsaker till varför tjejerna var sÄ tysta i klassrummet.

1 NĂ€sta sida ->